maandag 1 augustus 2011

‘Shabby chic’-cupcakeEven wat snelle cupcakes tussendoor. Het weer is te klam voor fondant vind ik, daarom heb ik ze deze keer bedekt met een laagje Zwitserse meringue-botercrème. Het was de eerste keer dat ik deze botercrème gemaakt heb, en hij is heerlijk. Ik had alleen ooit de botercrème uit het boek van Peggy Porschen gemaakt, maar vond deze veel te zoet en machtig. In de crème van vandaag is de verhouding 1:2:3 (1 deel eiwit dat je au bain marie verwarmt met 2 delen suiker, een minuut of 4 tot de suiker is opgelost, dan 3 delen zachte boter en een smaakje, in dit geval vanille). Het geheel is heerlijk luchtig en glanzend. Omdat ik niet het juiste spuitmondje in huis had, heb ik de crème met een spatel opgebracht, een beetje ‘shabby chic’ zoals dat schijnt te heten. Daarna verder versierd met wat gedroogde korenbloemen en rozenblaadjes en een heel klein vlindertje. De cake is vanille, met wat verse frambozen door het beslag.

2 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig blog heb je zeg. Alleen je hebt zo weinig volgers, wat raar. Ik ben je in ieder geval wel gaan volgen.

  De cupcakes die je maakt zien er zo mooi uit. Ik ben ook een tijdje geleden begonnen met het maken van cupcakes alleen die van mij zijn nog lang niet zo mooi als die van jouw (maar voor alles moet je geduld hebben). Mag ik je vragen hoe je die bolling op de cupcakes zo mooi maakt?

  Groetjes,
  Lysanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lysanne,

  Dank voor je leuke reactie! De bolling maak ik door zo hoog mogelijke cupcakes te maken, daardoor hoef je maar een dunne laag ganache of botercrème te gebruiken. Het recept heb ik van cakejournal.com. De truc is de boter in de melk te smelten, en de suiker met de eieren te mixen. Ik vul de bakjes tot een centimeter onder de rand.
  Een andere manier die ik gebruikt heb kun je vinden onder de hortensia-cupcakes. Daar heb ik de cupcakes in twee delen gemaakt: een lagere onderkant en de bolling in een speciale halve bollen vorm. De vulling zit dan tussen deze twee delen.
  Succes, en leuk dat je mij gaat volgen!

  Groetjes, Moniek

  BeantwoordenVerwijderen